Bahan-bahan yang diperlukan:
- Daging (sebarang daging yang anda rase nak makan).
- Kicap manis atau yang setara dengannya.
- Sos tiram.
- Lada hitam (serbuk atau yang belum ditumbuk).
- Halia muda (cerah).
- Cili, bawang merah/besar, bawang putih.
Cara Masak:
- Rebus dahulu daging sekiranya baru dikeluarkan dari peti sejuk. Rebus selama 10 minit atau sehingga daging telah menjadi empuk.
- Tumiskan cili, bawang merah, bawang putih dan halia muda.
- Masukkan daging yang telah direbus dan goreng bersama dengan tumis.
- Tambahkan sedikit kicap (secukup rasa) dan kacau hingga sebati, jika daging menjadi kering, tambahkan air rebusan daging.
- Masukkan lada hitam 1/3 sudu dan kacau hingga sebati.
- Masukkan 2 cubit garam kacau.
- Sedia untuk dihidang atau tambahkan air rebusan daging sekiranya anda mahu lebih kuah.
Terimakasih Artikel Resep Daging Masak Black Pepper nya sangat bagus dan membantu sekali
Salam Aneka Kue Kering